Error on CS 5.1.3 usage

Questions and remarks about code_saturne usage
Forum rules
Please read the forum usage recommendations before posting.
Post Reply
jcastas
Posts: 10
Joined: Wed Jan 31, 2018 10:51 pm

Error on CS 5.1.3 usage

Post by jcastas » Tue Feb 27, 2018 5:14 pm

Hi,
I have installed successfully the CS 5.1.3. with Salome_Meca 2017.( I think... )

After the reading the tutorial (https://www.code-saturne.org/cms/sites/ ... _Study.pdf).
I have error when i follow the "Mesh quality criteria" section steps. ( see my print screens).

Error message:

Code: Select all

Traceback (most recent call last):
File "/home/joaoc/Code_Saturne/5.1.3/code_saturne-5.1.3/arch/Linux_x86_64/bin/code_saturne", line 76, in 
retcode = cs.execute()
File "/home/joaoc/Code_Saturne/5.1.3/code_saturne-5.1.3/arch/Linux_x86_64/lib/python2.7/site-packages/code_saturne/cs_script.py", line 93, in execute
return self.commands[command](options)
File "/home/joaoc/Code_Saturne/5.1.3/code_saturne-5.1.3/arch/Linux_x86_64/lib/python2.7/site-packages/code_saturne/cs_script.py", line 168, in run
return cs_run.main(options, self.package)
File "/home/joaoc/Code_Saturne/5.1.3/code_saturne-5.1.3/arch/Linux_x86_64/lib/python2.7/site-packages/code_saturne/cs_run.py", line 387, in main
return run(argv, pkg)[0]
File "/home/joaoc/Code_Saturne/5.1.3/code_saturne-5.1.3/arch/Linux_x86_64/lib/python2.7/site-packages/code_saturne/cs_run.py", line 375, in run
stages=stages)
File "/home/joaoc/Code_Saturne/5.1.3/code_saturne-5.1.3/arch/Linux_x86_64/lib/python2.7/site-packages/code_saturne/cs_case.py", line 1907, in run
self.set_result_dir(force_id)
File "/home/joaoc/Code_Saturne/5.1.3/code_saturne-5.1.3/arch/Linux_x86_64/lib/python2.7/site-packages/code_saturne/cs_case.py", line 527, in set_result_dir
raise RunCaseError(err_str)
cs_case_domain.RunCaseError: 
Results directory: /home/joaoc/Desktop/salome_test/cfd_test/test_1/1/RESU/1 already exists.
Calculation will not be run.
It there any idea how i can solve this error?

Than you and nice regards,
João
Attachments
print_mesh_quality_criteria_error.png
print_mesh_quality_criteria.png

Yvan Fournier
Posts: 3049
Joined: Mon Feb 20, 2012 3:25 pm

Re: Error on CS 5.1.3 usage

Post by Yvan Fournier » Tue Feb 27, 2018 11:32 pm

Hello,

Yes, if you force the "run_id", you need to delete the subdirectory in RESU first. Otherwise, just leave the "run_id" section empty.

Regards,

Yvan

jcastas
Posts: 10
Joined: Wed Jan 31, 2018 10:51 pm

Re: Error on CS 5.1.3 usage

Post by jcastas » Wed Feb 28, 2018 4:11 pm

Thanks for the reply Ivan.

I have removed the Run id and it seems to start something. However it gives an error:

Code: Select all

 ****************************
  Preparing calculation data
 ****************************

 Single processor Code_Saturne simulation.


 ***************************
  Preprocessing calculation
 ***************************


 **********************
  Starting calculation
 **********************

/home/joaoc/Code_Saturne/5.1.3/code_saturne-5.1.3/arch/Linux_x86_64/libexec/code_saturne/cs_solver was built without XML support,
so parameter file "setup.xml" may not be loaded.
solver script exited with status 1.

Error running the calculation.

Check Code_Saturne log (listing) and error* files for details.


 ****************************
  Saving calculation results
 ****************************

Error in calculation stage.
This means there is a XML problem? how can i fix it?

cheers!

jcastas
Posts: 10
Joined: Wed Jan 31, 2018 10:51 pm

Re: Error on CS 5.1.3 usage

Post by jcastas » Wed Feb 28, 2018 6:19 pm

Hi,
i have already solved the previous error. I have instaled the correct xml lib.

Code: Select all

#  Name    Use   Install  Path
#
hdf5       yes   no       /home/joaoc/salome_meca/V2017.0.2/prerequisites/Hdf5-1814
cgns       no    no       None
med        yes   no       /home/joaoc/salome_meca/V2017.0.2/tools/Medfichier-321
scotch     no    no       None
parmetis   no    no       None
libxml2    auto  no       None

I am ending the pipe tutorial https://www.code-saturne.org/cms/sites/ ... _Study.pdf, but it gives me an error at the end the calculation phase.

see also the figure attached

Code: Select all

                      Code_Saturne
                      ************

 Version:   5.1
 Path:      /home/joaoc/Code_Saturne/5.1.3/code_saturne-5.1.3/arch/Linux_x86_64

 Result directory:
   /home/joaoc/Desktop/salome_test/cfd_test/PIPESTUDY/CASE1/RESU/20180228-0859



 ****************************
  Preparing calculation data
 ****************************

 Single processor Code_Saturne simulation.


 ***************************
  Preprocessing calculation
 ***************************


 **********************
  Starting calculation
 **********************


 ****************************
  Saving calculation results
 ****************************

solver script exited with status 1.

Error running the calculation.

Check Code_Saturne log (listing) and error* files for details.

Error in calculation stage.
can i fix it?

thanks again!
João
Attachments
error.png

Yvan Fournier
Posts: 3049
Joined: Mon Feb 20, 2012 3:25 pm

Re: Error on CS 5.1.3 usage

Post by Yvan Fournier » Thu Mar 01, 2018 1:24 am

Hello,

Could you check or post the files recommended in the error message and in the forum usage recommendations ?
Regards,

Yvan

jcastas
Posts: 10
Joined: Wed Jan 31, 2018 10:51 pm

Re: Error on CS 5.1.3 usage

Post by jcastas » Thu Mar 01, 2018 11:13 am

Good morning Ivan,
do you mean this "listing" file?

cheers,
Attachments
listing.txt
(20.83 KiB) Downloaded 57 times

Yvan Fournier
Posts: 3049
Joined: Mon Feb 20, 2012 3:25 pm

Re: Error on CS 5.1.3 usage

Post by Yvan Fournier » Thu Mar 01, 2018 11:16 am

Hello,

Yes; did you read the end of the file ?

Regards,

Yvan

jcastas
Posts: 10
Joined: Wed Jan 31, 2018 10:51 pm

Re: Error on CS 5.1.3 usage

Post by jcastas » Thu Mar 01, 2018 12:47 pm

Yes.
The file said something about the boundary conditions. i have configures them again and no error occurred, but now i have new error... this seems to be different from the previous one.

Code: Select all

/home/joaoc/Desktop/code_install/code_saturne-5.1.3/src/base/cs_log_iteration.c:839: Fatal error.

Invalid (not-a-number) values detected for a field.


Call stack:
   1: 0x7fd1e48b5a17 <+0x12ba17>                      (libsaturne.so.5)
   2: 0x7fd1e48b77a8 <cs_log_iteration+0x18>          (libsaturne.so.5)
   3: 0x7fd1e482c0ea <caltri_+0x2387>                 (libsaturne.so.5)
   4: 0x7fd1e48032db <cs_run+0x52b>                   (libsaturne.so.5)
   5: 0x7fd1e4802c65 <main+0x125>                     (libsaturne.so.5)
   6: 0x7fd1e43e0830 <__libc_start_main+0xf0>         (libc.so.6)
   7: 0x4007d9     <_start+0x29>                    (cs_solver)
End of stack
am i misshing something?

cheers
Attachments
listing.txt
(330.53 KiB) Downloaded 60 times

Yvan Fournier
Posts: 3049
Joined: Mon Feb 20, 2012 3:25 pm

Re: Error on CS 5.1.3 usage

Post by Yvan Fournier » Thu Mar 01, 2018 2:21 pm

Hello,

It seems the case is progressively diverging. The CFL number increases pretty fast, so you probably have either a bad quality mesh or a too large time step.

In any case, the time step you used is not the value from the tutorial, so you need to better check your setup.

Regards,

Yvan

Post Reply